wijn jaar druif inhoud herkomst Prijs
Alberaia / 100% Sangiovese 75cl Terre di Casole DOC geen voorraad
Macchie 2017 100% Sangiovese 75 cl Terre di Casole DOC €37

Podere Grattamacco maakt deel uit van de groep Collemassari, waartoe sinds kort ook het top-Brunellohuis Poggio di Sotto behoort. Grattamacco bevindt zich in de Bolgheri-appellatie, gekend van andere befaamde Toscaanse wijnen als Ornellaia en Sassicaia. Grattamacco werkt volgens biologische principes en heeft als één van de weinige domeinen in deze regio tevens Sangiovese aangeplant. Deze Bolgheri Superiore, het paradepaardje van het wijnhuis, is bijgevolg een Bordeaux-blend met een Italiaans kantje. De Cabernet en Merlot zorgen voor het karakter en de power in de wijn, daar waar de Sangiovese de wijn frisheid en elegantie geeft. Een echte klasbak die bovendien mooi kan ouderen! 

De wijnen van Poggio di Sotto worden beschouwd als de meest traditionele en natuurlijke van Montalcino. Alle wijnen zijn volledig organisch, zonder gebruik van pesticiden en chemicaliën. Er worden drie wijnen gemaakt allen van 100% Sangiovese: een fenomenale Rosso gemaakt, een sublieme Brunello en uitmundende Brunello Riserva.

wijn jaar druif inhoud herkomst Prijs
Grattamacco 2017 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Sangiovese 75cl Bolgheri DOC €78
Poggio di Sotto 2017 100% Sangiovese 75 cl Rosso di Montalcino DOC €74
Poggio di Sotto 2015 100% Sangiovese 75cl Brunello di Montalcino DOCG €189

Het domein bestaat uit 8 hectaren waarvan er 3,5 hectaren beplant zijn met de Sangiovese Grosso, de druif die gebruikt wordt voor het maken van de bekende Brunello di Montalcino. Deze hectaren zijn verspreid over 3 verschillende gebieden binnenin de Montalcino regio. De hoogte varieert tussen de 350m en de 450m boven zeeniveau. De totale productie van Pietroso schommelt tussen de 25.000 en 30.000 flessen.

Zoals het hoort gaan ze heel traditioneel tewerk en worden de druiven met de hand geplukt en geselecteerd en dit om de kwaliteit hoog te houden. Het ouderen van de wijn gebeurt in grote eiken vaten van 30hl (Sloveense eik) en dit uit de overtuiging om zo het echte potentieel van de Sangiovese Grosso te bekomen.

De wijnen van Pietroso zijn herkenbaar aan kleur en geur. Met hun lichte maar gesofisticeerde kleur en hun fijne expressie in de neus koppelen ze finesse aan ongekende complexiteit. Een mooie weerspiegeling van traditioneel gemaakte Rosso en Brunello di Montalcino.

wijn jaar druif inhoud herkomst Prijs
Brunello 2016 100% Sangiovese 75cl Brunello di Montalcino DOCG €59
Brunello Riserva 2015 100% Sangiovese 75cl Brunello di Montalcino DOCG €105

Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij z’n oud-klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe – zowel rode als witte – druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco’s – het vlaggenschip van het bedrijf – de hele wereld.

De nebbiolo druiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelo’s vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco’s afkomstig uit één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vineyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.

Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust ‘declasseren’ tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. In 1996 verwerft Angelo het wijngoed Ca’Marcanda in Toscane. Ook hier werkt hij met onbegrensde energie aan wijnen die hun gelijke in Italië nauwelijks kennen. Inmiddels spelen ook Gaja’s dochters Gaia en Rosanna een belangrijke rol in het bedrijf.

 

Een iconische producent, waarvan de legendarische naam garant staat voor een exceptionele kwaliteit.

wijn jaar druif inhoud herkomst Prijs
Pieve Santa Restituta 2016 100% Sangiovese 75cl Brunello di Montalcino DOCG €65
Camarcanda 2016 100% Sangiovese 75cl IGT Toscana €130

Op de top van een prachtige heuvel ten zuidwesten van Montalcino ligt de statige Villa di Argiano, in de renaissance gebouwd door de nobele Pecci-familie uit Siena.
Door haar ligging profiteert ze van zowel de overvloedige zon als van de ventilatie die vanuit de Toscaanse kust naar de vallei komt. Sinds het historisch landgoed een paar jaar geleden werd gekocht door een rijke Braziliaanse zakenman, heeft het domein een ware revolutie gekend. Er werd een enorme investering gedaan in nieuwe kelders, maar ook in de wijngaarden, met o.a. een zeer belangrijk onderzoek naar de verschillende types grond. Net buiten het oude domein, omgeven door 57 hectare wijngaarden, staan de meer moderne installaties voor botteling en stockage.

wijn jaar druif inhoud herkomst Prijs
Brunello Riserva 2015 100% Sangiovese 75cl Brunello di Montalcino DOCG €390 /per 2 flessen

Het domein ontleent zijn naam aan San Guido della Gherardesca die er leefde in de 13de eeuw. Het strekt zich uit langs de Etruskische kust tussen Livorno en Grosseto. Op zijn 2500 ha herbergt het 3 grootheden: het volbloed paardenras Dormello Olgiata, het natuurreservaat van Bolgheri aan de zee én de Sassicaia, de absolute topwijn van Italië. De wijngaarden voor deze cultwijn liggen op heuvelflanken en gaan tot 400 meter hoog. De wereldwijde vermaardheid van Sassicaia leverde hen een eigen appellatie op nl de D.O.C. Bolgheri Sassicaia.

Toen markies Mario Incisa della Rocchetta zich vestigde in de Toscaanse Maremma was dat in eerste instantie omdat het een betere locatie was voor zijn renpaarden dan Piëmonte waarvan hij afkomstig was. De regio was toen helemaal niet bekend voor wijn en daarenboven dronk de markies de Italiaanse wijnen niet zo graag. Hij was meer een Bordeaux-fan en vond op steenrijke hellingen van zijn domein een bodem én een micro-klimaat die vergelijkbaar waren met dat van de Graves. Hij plantte dus cabernet en dat was het begin van een lang en succesvol verhaal dat met glans voortgezet werd door zijn zoon Nicolò. Naast de Sassicaia produceert het domein ook de Guidalberto en Le Difese.

wijn jaar druif inhoud herkomst Prijs
Le Difese 2019 70% Cabernet Sauvignon, 30% Sangiovese 75cl IGT Toscana €24
Guidalberto 2017 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot 75cl IGT Toscana €42
Sassicaia 2017 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc 75cl Bolgheri DOC €255

Bij aankoop van 1 fles Sassicaia dient u ook 3 flessen Guidalberto of 6 flessen Le difese aan te kopen.